Miksi kierrätystä, tuunausta ja uusiokäyttöä?

Sain ilokseni kutsun kaikkien tuunaajien mekkaan, Strömsöhön Vaasaan esittelemään kierrätystuunauksiani. Suoraa Rester och Gäster -lähetystä varten pyysivät ennakkoon pohtimaan omaa kantaani kierrättämiseen. 

Making of Rester och Gäster

Tässä pohdintaa:  

Miksi minä kierrätän ja tuunaan?

Kierrättäminen ja vanhasta uuden tekeminen on ennen kaikkea rentouttava, ekologinen, luova ja hauska harrastus vastapainoksi päivätyölle digitaalisten asioiden parissa. On erittäin palkitsevaa saada  omin käsin aikaiseksi jotain uutta, uniikkia ja käyttökelpoista omista tai toisten ”roskista”. Vaatteen purkaminen on parasta mindfullnessia ja uusiotuotteen suunnittelu ruokkii luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä.

Miten harrastus on alkanut?


Olen ommellut itselleni jo opiskeluvuosista alkaen, ensin uusista kankaista mutta joskus myös kierrätysmateriaalista, esim kangasnäytepaloista tilkkutäkkejä. Viitisen vuotta sitten aloin ommella myös käytetystä materiaalista, kun tein tyttärelle penaalin rikkinäisistä farkuista. Vähitellen penaaleja halusivat kaveritkin ja kohta koko luokan tytöillä oli kierrätetty farkkupenaali. Samoihin aikoihin aloitin tämän blogin, johon halusin tallentaa tekemisiäni ja ohjeita myös muiden inspiraatioksi. Juuret kierrättämiseen ovat kyllä syntyneet jo veren perintönä äidiltä ja mummolta, jotka sodan ja pula-ajan kokeneena kierrättivät lähes kaiken.
Oma kierrätystuunausharrastus lähti käsistä kun tyhjensimme vanhempien kotitaloa enkä voinut heittää äidin vanhoja käsitöitä ja kauniita tekstiilejä pois. Raivasin kotiin itselleni oman tuunaushuoneen ja varastoin vanhat vaatteet ja kankaat sinne. Nahkatakkien uusiokäytöstä innostuin kun osallistuin muutama vuosi sitten nahkatyöpajaan ja ryhdyin tekemään rikkinäisistä nahkatakeista käsilaukkuja. Nahan lisäksi toinen lempimateriaalini on edelleen denim. Kulunut farkkupinta on elävä ja huoleton materiaali ja lopputuloskin saa olla rennon rosoinen 

Miten näen kierrättämisen?


Se nyt vaan on tyhmää olla kierrättämättä! Miksi ostaa uutta kun hyvää käytettyä materiaalia on saatavilla lähes ilmaiseksi. Miksi tuhlata kalliita luonnonvaroja ja saastuttaa heittämällä hyvää materiaali kaatopaikalle? Jos ei materiaalia itse voi uusiokäyttää, pitää se toimittaa kierrätyspisteisiin jotta arvokas raaka-aine voidaan teollisesti hyödyntää muualla.

Testiilikierrätys ja valmistaminen uudeksi tuotteeksi on työllistävää, kun ensin kierrätettävä vaate pitää pestä, purkaa ja koota uudelleen kangaspinnaksi tai miettiä miten kaavat sovitellaan puretuille tilkuille.
Kierrätys, uusiokäyttö ja kiertotalous ovat vakavasti otettava tulevaisuuden elinkeino, jossa voidaan työllistää myös vaikeasti työllistyviä. Minä olen pohtinut erilaisia tapoja miten kiertotalouden avulla voidaan yhdistää luovuus, käsillä tekeminen, yhteisöllisyys, työllistäminen ja esimerkiksi maahanmuuttajien integrointi yhteiskuntaan. 

Kierrätetyt ja tuunatut tuotteet ovat personallisia ja tuotteilla on taustalla aina jokin tarina. Me kaikki rakastamme tarinoita ja tuotteita joilla on tarina.

Bloggaamalla ja järjestämällä Tuunaajamutsin kädentaitotyöpajoja haluan innostaa ihmisiä kierrättämään, näkemään jätteet ja roskat arvokkaina raaka-aineina sekä kokeilemaan rohkeasti mitä omin käsin syntyy. 


Tuunaajamutsi poseeraa Strömsön kulisseissa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...