maanantai 21. toukokuuta 2018

Onnellisia muistoja lusikkakoruun

Käsityönopettajaäitini sairastaa pitkälle edennyttä dementiaa ja on jo vuosia ollut hoivakodissa. Äiti elää jo lapsuudessaan eikä juurikaan kommunikoi. Kaksi asiaa, jotka häntä selvästi piristävät ovat pienet lapset ja laulaminen. Kun ympärillä häärää ja hihkuu pikkulapsia, hän ilahtuu ja kommentoi leikkejä. Myös musiikin voima on ihmeellinen, vanhojen kuorolaulujen sanoista hän muistaa monta värssyä ja laulaa mukana.

Vanhoja valokuvia olen välillä hänelle näyttänyt ja sieltäkin on muistoja joskus palautunut.
Halusin viedä hänelle tuliaisiksi kukkien sijasta jotakin, joka voisi nostaa onnellisia muistoja nuoruudesta. Tein äidille riipuksen vanhasta alpakkalusikasta ja vanhempieni hääkuvasta. Äiti ei siitä vielä itseään tunnistanut, mutta ehkä joku kerta, kun on virkeämpi hetki, kuva palauttaa mieleen pilven päällä odottavan isän ja nuoruuden onnelliset hetket.

Koru muistuttaa myös hoivakodin henkilökuntaa, että äitini, liikuntakyvytön, omissa maailmoissaan elävä dementoitunut vanhus on joskus ollut nuori, kaunis morsian, jolla on elämä edessä.
Tässä ohjeet, jos haluat samanlaisen tehdä:

 • Väännä lusikan varsi lusikkapesän juuresta lenkille ja sahaa varsi poikki, hio terävät kulmat hiekkapaperilla tai viilalla
 • Purista varrentyngän pää lenkiksi kiinni lusikkapesä kuperaan puoleen.
 • Hio lusikan pinta hienolla hiekkapaperilla, jotta kuvansiirtolakka tarttuu siihen hyvin 
 • Leikkaa sanomalehdestä haluamasi kuva, skannaa musta-valkovalokuva tai etsi netistä mieluinen kuva tai teksti.
 • Muokkaa kuva/teksti lusikan kokoiseksi, (n. 4 cm x 8 cm) ja käännä peilikuvaksi.
 • Printtaa laserprintterillä. Mustesuihku ei käy sillä muste liukenee veteen.
 • Leikkaa kuva lusikan kokoiseksi ja levitä kuvansiirtolakkaa (Art Medium) tasaisesti kuvapuolelle niin, että kuva vettyy. Paina kuva lusikan kuperaan pintaan ja huolehdi ettei ilmakuplia jää, ja että myös reunat tarttuvat kiinni. Anna kuivua mielellään painon alla, yön yli.
 • Jos on kiire, voit tehostaa kuivumista hiustenkuivaajalla
 • Kun paperi ja lakka ovat kokonaan kuivuneet, kastele paperin pinta ja hierrä sormella paperia varovasti irti lusikasta. Mitä tarkemmin saat paperin hierrettyä irti, sitä paremmin kuva tulee esiin. 
 • Kun kaikki paperi on irrotettu, anna kuivua, lakkaa lusikan pinta akryylilakalla. Kun lakka on kuivunut, pujota lenkkiin ripustusnauha, solmi nauhan päät ja sujauta kaulaan


Tähtien loistetta lusikan pinnalla

Klikkaa videoklippiä, niin näet miten kuva paljastuu paperin alta:


1 kommentti:

 1. Hieno idea ja toteutus! Tuo saattaa aina joskus jäädä unohduksiin, että dementoituneet vanhukset tosiaan ovat joskus olleet nuoria. Heillä on ollut oma elämän polku, johon on mahtunut kaikenlaista. Hieno muistutus hoitohenkilökunnalle <3

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...