sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Vinkkejä nahkakassin ompeluun

Muutama kavereiden tilaama kierrätysnahkatyö on odottanut valmistumistaan ihan liian kauan. Eilen vihdoin oli aikaa tehdä kaksi kolmesta tilatusta laukusta valmiiksi. 

Ensin valmistui iso shopperi vanhasta nahkahameesta:
Tämä tilava kauppakassi on tehty vanhasta nahkahameesta

Kahvat on tukevaa vyönahkaa nahkurin roskiksesta
Ja sitten asiakirjasalkku vanhasta istuintyynystä
Hotellin istuintyynystä tuli hieno salkku
Samalla muistin, että olin luvannut myös kirjoittaa vinkkejä kierrätysnahan työstöön ja ompeluun. Tässä kantapään kautta opittua:

Hankinta
Puhdistus
 • Ilmaislaarin likaiset nahka- ja mokkatakit heitän surutta pesukoneeseen ja pesen 40 asteen pesuohjelmalla ja pienellä määrällä normi-pesujauhetta. Useimmiten puran vuorin ja hihat irti jo ennen pesua ja harjaan saumat puhtaiksi pölystä. Pestyn takin kuivaan vaakatasossa pyyheliinan päällä. 
 • Parempikuntoiset nappanahkatakit pyyhin kostealla ja käsittelen mehiläisvahapohjaisella nahanhoitoaineella
 • Hyväkuntoisille mokkatakeille riittä puhdistukseksi harjaus ja tuuletus. 
Purkaminen
 • Puran takin vuorin irti ja säästän sen käytettäväksi laukun vuoriksi. Puran takista irti nappilistat, hihan mansetit ja kauluskappaleet. Nämä jäävät usein käyttämättä, mutten heitä niitä pois ennen kuin laukku on valmis. Joskus niitä tarvitaan esim kannatuslenkkien tekoon tai sisätaskun kanttaukseen.
Leikkaaminen
 • mitä suuremmista paloista takki on tehty, sitä helpompi sitä on tietysti uusiokäyttää. Suurimmat palat saa usein selkäkappaleesta ja auki puretuista hihoista. Etukappaleen taskut on usein viistoja joten niitä on vähän hankala sinällään käyttää laukun taskuina mutta säästän nekin.
 • Suunnittelen laukun mallin vasta kun takki on purettu. Mittailen ja teen kaavat pahvista. Asettelen kaavat niin, että mahdolliset, paloista ommellun takin saumat osuvat symmetrisesti laukun eri puolille. Mietin taskun paikat sekä kahvat ja olkahihnan.
 • Leikkaan pahvikaavan reunoja myöden pyöröleikkurilla tai mattoveitsellä. Alla on tietysti leikkausalusta 
Ompelu
 • Nuppineulojen sijasta käytän ompelussa apuna nahkaliimaa ja pieniä klipsejä 
 • Ompelukoneessa pitää olla luistava nahkapaininjalka ja hyvä neula. Ohuelle nahalle riittää isoreikäinen Topstich eli tikkausneula. Paksulle nahalle käytän terävää nahkaneulaa.
 • Ompelukoneen on myös syytä olla vahva. Vaihdoin juuri oman koneeni Pfaffista Berninaan ja olen tyytyväinen. Bernina ompelee hienosti myös paksua huonekalunahkaa. Pfaffkin toimi hyvin, mutta vain ohuemman vaatetusnahan kanssa.
Niitit ja kiinnittimet
 • Sirkkaniitit on käteviä kahvojen ja olkahihnojen kiinnittämiseen. Niitä löytyy rautakaupoista, askartelu- ja ompelutarvikeliikkeistä, joskus myös Kierrätyskeskuksen Näprä-osastolta. Kaupan pakkauksissa on kiinnitysohjeet ja tarvikkeet. Niiden lisäksi tarvitset vain vasaran ja kovan lyöntialustan.
 • Laukun sulkijaksi käytän joko vanhan vyön solkia, metallineppareita, farkunnappeja, tai ompelen vetoketjun laukun suulle. 
Toivottavasti näistä vinkeistä on hyötyä. 
Jos vielä epäröit ommella nahkaa, tule mukaan Tuunajamutsin työpajaan 12.3.2016 Kierrätyskeskuksen Itäkeskuksen kauppaan. Tehdään yhdessä huonekalunahasta kirjekuorilaukku. Lue lisää täältä ja ilmoittaudu


15 kommenttia:

 1. Kiitos näistä ohjeista, olen hypistellyt materiaaleja kierrätyskeskuksissa yms mutta vielä on rohkeus puuttunut...Toisaalta, jos puoli-ilmaiseksi tai edullisesti saa muodista pudonneen vaatteen, niin eipä tuossa riskitkään ole suuren suuret. Pesukoneeseen en olisi arvannut laittaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kierrätysmateriaalin käytössä on parasta juuri se, ettei tarvitse pelätä epäonnistumista. Jos materiaali on roskikselta pelastettua, voi rohkeasti kokeilla saako siitä jotain uutta. Ja voi sitä riemua, kun homma onnistuu!

   Poista
 2. Kiitokset hyvistä vinkeistä! Ja hyvännäköinen laukku:)

  VastaaPoista
 3. Ihan älyttömän hienoja nämä sun ompelukset. Ehkä joskus elämässä vielä opettelen minäkin... Sun jutut kyllä motivoi :)

  VastaaPoista
 4. Ekaa kertaa löysin blogiisi. Tulen varmasti uudestaan. :) Oon itsekin käyttänyt vanhoja nahkatakkeja laukkujen matskuina. Ihana materiaali! Ja inspiroiva. Uusi vinkki oli nahkan konepesu. Ei ole tullut mieleenkään. Eikö nahkassa ole eroja eli kestääkö kaikki nahka konepesua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit tänne, tervetuloa mukaan!
   Kaikki nahka ei kestä konepesua. Joskus pinta on lakattu tai maalattu eikä sellaiset ainakaan kestä. Mutta jos ilmaislaarista löytää nuhruisen aarteen ekä sitä ilman pesua ilkeä käsitellä niin eikun kokeilemaan pesua.

   Poista
 5. Löysin blogiisi vasta. Kiitos vinkeistä!... Aion kokeilla, mutten vielä kun vasta opettelen ompelemaan kunnolla:D tuleekohan noita pajoja vielä? Olisi tosi kiva päästä sellaiselle, en edes tiennyt että sellaisia kierrätyskeskus järjestää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Pajoja tulee kyllä lisää. Lauantaina 16.4. tehdään Itäkeskuksen Kierrätyskeskuksessa nahkarannekoruja. Ja laukkupajakin tulee kunhan saan siihen sopivan tilan.Ilmoittelen pajoista facebookissa ja Tuunaajamutsi verkkosivuilla. http://www.tuunaajamutsi.fi/avoimet-pajat/?view=calendar&month=April-2016

   Poista
  2. Hei, Kesäkuussa on kaksi nahkapajaa Suomenojan kierrätyskeskuksen kokoustilassa. Toisessa tehdään nahkasalkkuja huonekalunahasta ja toisessa olkalaukkuja vanhoista nahkatakeista. Lue lisää täältä http://www.tuunaajamutsi.fi/avoimet-pajat/

   Poista
 6. Hei, miten olet kiinnittänyt vuorin tuohon laukkuun?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Reetukka, vuorikankaan yläreunaa on ommeltu nahkainen kaitale. Vuori on kiinnitetty ihan normaalisti oikeat puolet vastakkain, käännetty ja tikattu päältä. Vuorin pohjasaumaan on jätetty kääntöaukko joka tikataan viimeiseksi kiinni.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...