tiistai 19. tammikuuta 2016

Kirjaston vinyylileikkurin testausta

Pidin eilen ensimmäisen Tuunaajamutsin työpajan Kalajärven kirjastossa. Paikalla oli 20 innostunutta askartelijaa tekemässä heijastimia kierrätysmateriaalista ja heijastinvinyylistä. Pajaa valmistellessani kävin tutustumassa Espoon Entressen kirjaston pajaan ja vinyylileikkuriin. Olipa hauska tuttavuus, suosittelen lämpimästi kokeilemaan.

Ensimmäisellä pajakerralla kirjaston henkilökunta on opastamassa laitteiden käytössä. Sen jälkeen voi pajassa toimia itsenäisesti ja varata aikaa pajakalenterista tai osallistua avoimiin pajoihin.

Neidin paitaan tuli Avengers hahmoja
Pajassa on vinyyliliekkurin lisäksi mm saumuri, ompelukone, brodeerauskone ja 3D-tulostimia. Vinyylihommat menee niin, että haluttu kuva käsitellään ensin pajan tietokoneella halutun kokoiseksi ja tyypiseksi ja leikkuri tekee sitten työtä käskettyä. Kun leikkuri on leikannut ääriviivat, nypitään kuvion ulkopuolinen vinyyli pois ja prässätään kuvio t-paitaan. Kuvio kannattaa olla melko selkeä ja suoralinjainen ettei nyppimiseen tuhraudu tolkuttomasti aikaa. Pojan paitakuvio oli sopivan selkä mutta tytön supersankarihahmojen nyppiminen veikin sitten tunnin, jos toisenkin.

Teinipoika valitsi paitaan muusikon alter-egon
Pajassa on ammattimainen prässi, mutta kiinnitys onnistuu myös silitysraudalla kotona. Paitamateriaaliksi kannattaa valita puuvilla jotta se kestää silityksen kuumalla. Leivinpaperi kannattaa laittaa väliin silitysraudan suojaksi.

Vinyyliä on useissa väreissä, myös heijastinmateriaalina. Heijastinvinyyli on ilmeisesti haastavampi materiaali leikkurille, sillä vaikutti, että leikkuu-ura ei mennyt pohjaan asti ja jouduin käsin leikkaamaan suurimman osan kuvioista.

Nyppimisessä meni aikaa mutta se kannatti. Katu-uskottavat kierrätysmateriaalista tehdyt heijastimet tulivat heti käyttöön.

4 kommenttia:

 1. Wau! Nykyään kirjastoissa on melkein mitä vaan ja niistä on tullut suosittuja vapaa-ajan paikkoja. Hienot t-paidat ja persoonallisia heijastimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä kirjastoissa enää kuiskailla ja hyssytellä. Eilenkin vasara paukkui kun iskimme reikiä heijastimiin.

   Poista
 2. Mahtavat paidat ja kivat heijastimet!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...