sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Ohjeet farkkujen totaalikierrätykseen, osa 6

Opastin Uudenmaan Marttojen Kässäkahvilassa farkkujen kierrätystä. Tässä ohje olkalaukun tekoon.

6. Olkalaukku Longhchamp tyyliin.

Tämä laukkumalli on helppo ommella ja lopputulos on tilava arkilaukku. Tein ensimmäisen prototyypin joululahjaksi koululaiselle, löytyy täältä. Tähän uuteen laukkuun tein kaksi sivutaskua ja kokosin vyölenkeistä somistekaitaleen etukappaleeseen. Laukussa kaikki muu on kierrätettyä, paitsi silitettävä tukikangas, ompelulanka ja toisen sivutaskun läpän neppari. 


Tarvikkeet:
 • farkun lahkeita koosta riippuen 2-3 kpl,  
 • Silitettävää tukikangasta
 • noin 20-25 vyölenkkiä
 • nahkainen farkun logolappu
 • neppari
 • 60 cm vetoketju
 • 6 kpl sisarniittejä
 • pätkä turvavyötä tai valmis vanhan mainoskassin olkahihna
 • pala nahkaa olkahihnan kannatukseen
Kaavat:

Kaavoihin merkittyihin mittoihin lisäsin 1 cm saumanvarat.

Leikkasin farkusta kahtena kappaleena kaikki muut paitsi pohjapalan yhtenä. Vuorikankaasta ja tukikankaasta leikkasin sivut, pohjan ja etu- sekä takakappaleen. Sisätaskuksi leikkasin vielä vuorikankaasta noin 20x20 cm palan

Aloitin valmistamalla somisteraidan vyölenkeistä. Höyrytin vyölenkit sileiksi ja tikkasin molemmista reunoisti vieri viereen farkkusuikaleelle. Leikkasin ylipitkät lenkit suikaleen toisesta reunasta.


Ompelin somistesuikaleen laukun etukappaleen puolikkaisiin. Silitin tukikankaan kiinni etu-, taka-, sivu- ja pohjakappaleeseen.Seuraavaksi ompelin taskunläpän oikeat puolet vastakkain, käänsin ja tikkasin reunasta ja kiinnitin paikalleen. Ompelin toiseen taskukappaleeseen sivut, käänsin yläreunan ja tikkasin reunasta. Ompelin taskunsivut sivukappaleeseen ja läpän paikalleen.

Toinen tasku on yksinkertainen sivutasku, josta käänsin ja tikkasin vain yläreunan ja ompelin taskun sivut sivukappaleeseen.

Tässä kassin osat:

Seuraavaksi kiinnitin vetoketjun etukappaleelle vuorin ja farkun väliin. Vuori ja farkku oikeat puolet vastakkain ja vetoketju niiden väliin niin, että vetoketjun oikea puoli on farkun oikeaa puolta vasten. toinen vetoketjun lieve oli helppo ommella samalla tavalla takakappaleeseen, koska vanha takista purettu vetoketju oli alhaalta aukeavaa sorttia.


Sitten ompelin sivukappaleet pohjakappaleeseen ja kiinnitin sen etuja takakappaleeseenVuorin sivut ja pohjan ompelin samalla tavalla ja kiinnitin vuorin etu- ja takakappaleeseen. Vuorin pohjaan jätin 25 cm pätkän ompelematta, jotta saan kassin käännettyä oikeinpäin.

Seuraavaksi tein kiinnikkeet olkahihnalle. Leikkasi nahasta  2 kpl 17 cm pitkäää ja 7 cm leveää kaitaleetta. Lyhyempikin pätkä riittäisi, joku 14-15 cm. Nahkakappaleen sisäpuolelle liimasin mainosavainnauhasta vahvikkeet ettei nahka veny liikaa kassin painosta. Ompelin kiinnikkeen kaksinkerroin, pujotin olkahihnan muovilenkkiin (kun sopivia messinkilenkkejä ei löytynyt) ja liimasin ja tikkasin molemmista päistä kassiin kiinni.

Pelkällä liimalla ja tikkauksella kannattimet eivät pysy, joten löin molemmille puolille kolme sisarniittiä kiinnityksen varmistamiseksi. Sisarniitit löytyi muuten Kierrätyskeskuksen Näpräosastolta eurolla pussi. Sitten löin nepparin kiinni taskuun ja läppään. Pujotin säädettävän olkahihnan paikalleen ja lähdin ulkoiluttamaan uutuuttani kauniiseen kevätsäähän.


Perus Pfaffini oli kyllä äärirajoillaan tämän kassin kanssa. Sen verran paksuja saumoja oli kun tukikangas ja nahka vielä lisäsivät vaikeusastetta. Parhaimmillaan neulan alla oli 10 kangaskerrosta.

Helpompi olkalaukkuversion on yksinkertainen farkun puntista tehty laukku. Puntti vaan poikki polven alapuolelta, pohjaan sauma. Pohja kulmat poikki ja vyölenkit sivuihin. Vyölenkista olkahihnan kiinnityslenkit kassin sivuihin ja olkahihna kiinni.


Seuraavassa postauksessa ohjeet pikkutilkkujen, silpun ja vetoketjun käyttöön.

16 kommenttia:

 1. Hieno laukku ja pätevät ohjeet. Kiitos!

  VastaaPoista
 2. Upean laukun teit! Mietinkin kankaiden paksuutta ja neulan katkeamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, neula ei kertaakaan katkennut kun käytin vähän paksumpaa neulaa. Lanka kyllä meni sykkyrälle nurjalla puolella ennen kuin sain kiristimen säädöt kohdalleen.

   Poista
 3. Hieno laukku ja tuo vyönlenkeistä tehty somisteraita on huippu. Kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan! Vyölenkkien purkamisessa on kyllä aika homma mutta kyllä kannattaa.

   Poista
 4. Hieno ohje laukusta ja muistakin farkkujutuista. Minä kaivoin kassillisen jemmaamiani farkkuja esiin ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäsit. Vanhat farkut on ihanan inspiroivaa materiaalia kaikanlaiseen tuunaukseen. Onnea projektiin!

   Poista
 5. Nämä on kyllä niin upeita töitä. Kassi ainakin täytyy tehdä ja pannunalunen ja patalappu. Kässämarttojen farkkuillassa olin, mutta en ole vielä ehtinyt karkkipaperi hommiltani tarttua farkkuihin. no muutamat olen sentään jo purkanut.

  VastaaPoista
 6. Kiitos Marle, minua taas syyhyttää ne karkkipaperihommat. En vielä ole ehtinyt kokeilemaan.

  VastaaPoista
 7. Aloitin tekemään tätä laukkua. Mut nyt mulla on ongelma, että mitenkä tuo nahan palat kiinnitetään tuohon laukun päihin? Voisitko vääntää mulle rautalangasta tuon kohdan?

  VastaaPoista
 8. Aloitin tekemään tätä laukkua. Mut nyt mulla on ongelma, että mitenkä tuo nahan palat kiinnitetään tuohon laukun päihin? Voisitko vääntää mulle rautalangasta tuon kohdan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitan pari lisäkuvaa ja selityksen kun ehdin. Ei ole hankala, mutta liitoakohdasta tulee tosi paksu, ja vaatii vahvan ompelukoneen.

   Poista
  2. Tässä tarkempaan selvitystä: Nahan palat kiinnitetään siis ensin nahan lyhyeltä sivulta kassin päätyyn niin että kassin päät jäävät kokonaan nahan sisään. Sitten tikataan nahan pitkät reunat koko pituudelta. Sitten pujotetaan nahkasuikale kiinnityslenkin sisään ja ommellaan toinen lyhyt sivu kiinni kassiin. Tässä kohtaa kangasta, vetoketjua ja nahkaa on paininjalan alla sen verran paksusti että kone on kovilla. Siksi varmistin kiinnityksen vielä lyömällä molempiin päihin vielä kolme sisarniittiä.

   Poista
 9. Sain ommeltua tuon nahan palan kassiin ja se on valmis. En laittanu sisarniittejä, mut ompeleet pitää hyvin. Kiitos hyvistä ohjeista.

  VastaaPoista
 10. Aivan ihana laukku! Mikä ihana inspiraatio,
  Pakko kokeilla tehdä samanlainen.
  Farkkuja ja muita housuja on tupa pullollan ja tästä saa ihanan käyttökohteen =D
  Aivan upea laukku.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...