maanantai 8. syyskuuta 2014

Betonipesä muratille

Betonihommat jäi vähän vaiheeseen elokuussa, kun lomat loppui. Viikonloppuna oli vihdoin aikaa viimeistellä kesken jäänyt kokeilu, lasten pallon ympärille valettu ruukku. Lopputulos on kuin pieni pesä murateille ja muille syksyn vihreille.

Tätä palloa ei kannata potkaista
Sopivan pieni tuijan verso puski ulos kukkapenkistä ja lykkäsin sen vastapainoksi alas rönsyileville köynnöksille. Mullan peitin vielä vanhan kiukaan pyöreillä kivillä.

Betonipesä syntyi näin:

Muottipallon pitää olla sellainen jossa on venttiili, jotta ilmat voi päästää pois kun betoni on kovettunut. Jos venttiiliä ei ole, pallon saa ulos betonista vain puhkaisemalla. Minä käytin lasten vanhaa pihalentispalloa, joka oli sileäpintainen ja sopivan kokoinen.

Kiersin pallon ympärille remontissa ylijäänyttä teipattavaa saumaverkkoa, jotta betoni ei heti valuisi pallon pinnaltavaan tarttuisi pyoreään pintaan. Laitoin pallon purkin päälle venttiili alaspain ja painelin betonia pallon pintaan niin pitkälle kun pysyi ja annoin kuivua.

Tässä vaiheessa tekele näytti sen verran epämääräiseltä, että halusin tarkistaa pysyykö palloruukkun alku koossa. Päästin ilmat pihalle ja poistin muotin. Hyvin kesti testin. Sitten pallo takaisin sisään, uusinta pumppaus ja jatkamaan.
Verkkoteippi antoi hyvän tarttumapinnan betonille.

Käänsin pallo purkin päälle venttiili ylöspäin ja läiskin betonit myös tälle puolelle. Venttiilin ympärille jätin reilun kämmenen kokoisen alan ilman betonia. Ja taas päivä tai kaksi kuivumista ja viimeistelyyn. Sivelin  ruukun sisä- ja ulkopinnan löysällä betonivellillä, annoin kuivua ja istutin kasvit.

Tästä tuli aika kiva.


4 kommenttia:

 1. :))
  enpä oo söpömpää nähäny :))
  Sinulla niiiiin mielenkiintoinen ja virikkeellineblogi !!
  KIITOS!!

  -siipirikko-

  VastaaPoista
 2. Todella hauska ja kaunis idea:)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...