lauantai 8. maaliskuuta 2014

Arjen luksusta, nahkainen kauppakassi


Mahtavan avulias työkaveri hommasi mulle säkillisen vanhoja nahkatakkeja Punaisen Ristin Kontista. Säkissä oli 7 kiloa mustia nahkavaatteita, takkeja, housut ja ohuesta nahasta tehty diskopusero(!). Vain yksi takeista oli niin kulunut, revennyt ja maalitahroissa, että heitin sen suoraan roskiin, kaikki muut on erinomaisen käyttökelpoisia tuunauksiin.

Valkkasin säilytettävistä huonokuntoisimman, josta tulisi simppelin shopper bagin prototyyppi. Purin etu- ja takakappaleet sekä hihat erilleen ja tutkin mistä osista saisi vähiten kuluneet ja mahdollisimman suuret kappaleet käytettyä.

Selän kaarroke oli kulunut harmaaksi ja venynyt. Purin sen irti, suoristin höyryttämällä ja maalasin nahkamaalilla kultaiseksi. Kultamaali tuo vahän arjen luksusta ja kontrastia vanhaan nahkaan. Toiseen kylkeen leikkasin vastaavan kokoisen palan hihasta ja maalasin senkin kultaiseksi.


No, ompelu olikin sitten oma haasteensa, eihän perus harrastekone kestä moninkertaisen nahkasauman yli ommella, ja neuloja katkeili melkoisen tiheään tahtiin. Nuppineulojen käytön sijasta teippasin ommeltavat osat yhteen maalarinteipillä ja osan saumoista liimasin ennen ompelua nahkaliimalla. Kantohihnojen kiinnittämistä ompelemalla en edes yrittänyt, vaan ostin suosiolla Lippulaivan avuliaalta suutarilta patinoituja sisarniittejä ja naputtelin niillä kahvat kohdalleen.


Vuorikankaaksi löytyi mummun säästämä, kultamaalin sävyinen tuolikankaan pala ja sisätaskuiksi isältä jääneet 70-luvun ruskeat taskuliinat.

Sitten vaan pohjaksi vanhasta kansiosta leikattu kartonki ja valmista tuli! Tästä selkeän mallisesta ja riittävän tilavasta kassista saattaa tulla pitkäaikainen, uskottu kumppani. Ellei sitten seuraavasta nahkatakista kehkeydy jotain vielä parempaa.nahkatakista kassi


6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos! Kierrätys-nahkatakit on nykyään mun lempimateriaali. Haaveilen salaa suutarin ompelukoneesta, jolla pääsis pienetkin kulmat tikkaamaan.

   Poista
 2. Mahtava tuunaus! Tuo nahan ompeleminen tavallisella ompelukoneella onkin jänskä homma. Joskus aikanaan, kun lapset oli pieniä, koitin korjata repun olkahihnaa ja rikoin koko koneen. :( Vaivaiset viis senttiä ois ollu ommeltavaa, mut kone jumitti heti alkuunsa. Eikä ollu ees nahkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kun tykkäsit!
   Juu, kone joutuu koville nahan ja keinonahan kanssa. Mun 40 v vanha perintökone on toistaiseksi vielä kestänyt, kunhan käyn huollattamassa ja säätämässa sitä välillä. Huoltomies varoitteli vaihtamassa uuteen, niissä on osa raudasta korvattu muoviosilla,

   Poista
 3. Siis mahtava!! Oon itsekin haaveillut "tote bag"-tyylisestä nahkakassista nimenomaan kierrätysnahasta. Mun blogista löytyy kans muutama vaatimattomampi nahkatuunaus, mutta ei mitään tämän veroista. Jään lukemaan sun blogia :)

  Sinikka
  http://diy-showroom.com/causetowear

  VastaaPoista
 4. Kiitos Sinikka ja tervetuloa seuraamaan!

  t. Annakaisa

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...